„Japonia od kuchni” – 12.07.2018r.

Pragnąc rzucić nieco więcej światła na kulturę i kulinaria kraju, który słynie z sushi, ramenu i ryżu zabraliśmy naszych podopiecznych do Dębicy. Restauracja „Czarny sezam” jest niedaleko Mielca a skrywa niezwykłe smaki Kraju Wschodzącego Słońca.

Celem wyjazdu było pokazanie naszym uczestnikom, że kuchnia japońska charakteryzuje się szeroką gamą przeróżnych smaków. Nie jest to wyłącznie jedzenie, lecz także rodzaj sztuki.

W Kraju Kwitnącej Wiśni gotowanie nie jest zwykłą czynnością związaną z odżywianiem się, lecz stanowi nierozerwalną część kultury. Sposób przygotowania potraw i estetyka jedzenia jest sztuką, może nawet istotniejszą od samego dania.

W „Czarnym sezamie” na naszych podopiecznych czekał wspaniały pokaz przygotowania sushi, ciekawostki o Japonii i degustacja. Kuchania japońska przypadła im do gustu co cieszy, gdyż jest to jedzenie uznawane za najzdrowsze na świecie.

Wyjazd był także formą nagrody za ostatnie osiągnięcia sportowe i artystyczne, które bardzo cieszą i motywują do dalszej wytrwałej pracy. Jak przyznali sami podopieczni był to jeden z ciekawszych treningów umiejętności społecznych.

cww trust seal